Kiviharrastajat ry Lohja

Esa Koskisen luento "1. maailmansodan linnoitustyöt Lohjan seudulla"

Esa Koskisen luento Esa Koskisen luento Kirjaston kiviaiheiset kirjatKirjaston kiviaiheiset kirjat Esa Koskisen luentoilmoitus

 

Aikaisemmat:

Petri Sipilän luento "Säteily, radioaktiivisuus ja Suomen maaperä"

Luennolle saapui pieni joukko asiasta kiinnostuneita.

Petri Sipilän luento Petri Sipilän luento

 

Torsti Salosen luento Lohjan kivistä ja kaivoksista

Torsti Salosen 19.10.2016 luento Lohjan kivistä ja kaivoksista veti Lohjan kirjaston Järnefelt-salin täyteen kiinnostuneita kuulijoita. Ei voi kuin ihailla luennoitsijan tietomäärää ja lukemattomia tarinoita Lohjan seudun historiasta.

Torsti Salosen luento Torsti Salosen luento

 

Pääkaupunkiseudun korukivet

Geologian tohtori Seppo I. Lahti luennoi keskiviikkona 14.9.2016 Lohjan pääkirjaston Järnefelt-salissa pääkaupunkiseudun korukivistä ja tunnisti kuulijoiden tuomia kiviä.

Tällä kertaa kuulijoita oli vähemmän kuin aikaisemmin, mutta sitäkin kiinnostuneempia. Tunnistettavia kiviä oli monella mukana.

Seppo I. Lahden luento Kivien tunnistustaKivien tunnistusta

 

Luentoilta Lohjan pääkirjaston Järnefelt-salissa onnistui yli odotusten

Keskiviikkoiltana 23.1.2013 järjestimme Hiiden Opiston kanssa yhteistyössä kaikille avoimen luentoillan.

Geologian tohtori Seppo I. Lahti luennoi Suomen jalokivistä asiantuntevasti ja mielenkiintoisesti. Sali tuli ilahduttavasti aivan täyteen (50) kiinnostuneista kuulijoista. Tiedotus yhteistyössä Hiiden Opiston kanssa onnistui erinomaisesti. Kaksi tuntia kului yllättävän nopeasti.

Seppo I. Lahti luennoimassa
Suomen jalokivet luento Luentotilaisuus

Suomen jalokivistä

Seppo I. Lahti, Geologian tutkimuskeskus, Betonimiehenkuja 4, 02151 Espoo
seppo.lahti@gtk.fi

Kansainvälisesti tunnetuin ja taloudellisesti merkittävin suomalainen korukivi on Ylämaan spektroliitti. Kaikkialla maassamme on kuitenkin pieniä jalo- ja korukivipaikkoja, joten kivien hiontaa ja korujen valmistusta harrastaville löytyy monia mielenkiintoisia retkikohteita. Mistä tahansa kivestä, joka on tarpeeksi värikäs tai muuten mielenkiintoinen, voi tehdä itselleen korun. Luonnossa liikkuessa kannatta pitää silmänsä auki - kaunein kivi löytyy usein sattumalta. Näin kävi mm. entiselle Lohjan Kivikerhon puheenjohtajalle Seppo Hyvöselle, joka löysi kaunista spektroliittia talonsa perustuksia tehtäessä!

Ylämaan spektroliittilouhosten lisäksi maassamme on kaksi toimivaa jalokivikaivosta. Karelia Beryl Oy:llä on Luumäellä jaloberyllilouhos ja Arctic Ametisti Oy:llä Lampivaaran ametistikaivos lähellä Luostoa; viimeksi mainittu yhtiö on tosin panostanut toimintaansa enemmän turismiin. Lisäksi kullanhuuhdonnan yhteydessä Lapista saadaan jatkuvasti punaista granaattia ja muitakin jalokiviä.

Luumäen Kännätsalon jaloberyllilouhos on toiminut ajoittain vuodesta 1986. Rapakivigraniitissa olevasta esiintymästä on löytynyt jopa yli kilon painoisia jaloberyllikiteitä, jalotopaasia ja värikkäitä kvartsimuunnoksia. Jaloberylli on kellanvihreää heliodoria, keltaista kultaberylliä ja sinivihreää akvamariinia. Jalokiviä on ollut myynnissä kotimaassa ja ulkomilla.

Korukiviliike Kiurusen toimesta on Kotkan Laajakoskelta louhittu ajoittain sinistä ja vaaleanruskeaa topaasia. Jalokivet esiintyvät karkearakeisen rapakiveen liittyvän pegmatiitin onteloissa. Jalotopaasia on löytynyt muualtakin Etelä-Suomen rapakivigraniiteista jopa yli puolen kilon kiteinä.

Tyypillisiä liuskeissa ja gneisseissä olevia jalokiviksi soveltuvia mineraaleja ovat kordieriitti ja punainen granaatti. Prinsessa Diana sai aikanaan lahjana maamme presidentiltä korusarjan, jossa oli Pielaveden sinistä safiirimaista kordieriittia. Jalokiveä on louhittu Pielaveden lisäksi myös Kiuruvedeltä. Satunnaisesti korkealaatuista kordieriittia on löytynyt myös mm. Kiskosta, Forssasta ja Orimattilasta. Punaista granaattia saadaan suuria määriä Lapista kullanhuuhdonnan yhteydessä, mutta jalokivien hiontaan soveltuvia kiteitä on löytynyt ajoittain muualtakin, mm. Kiuruvedeltä, Pieksämäeltä, Ilmajoelta ja Leppävirralta. Etelä-Pohjanmaalla on vanhoja rautamalmikaivoksia, joissa on kaunista punaista rodoniittia. Smaragdinvihreää kromipitoista diopsidia on ollut Outokummun kaivoksessa ja lähialueella.

Etelä-Suomessa on useita vanhoja maasälpälouhoksia, joissa oli toimintaa 1900-luvun loppupuolella. Louhosten jätekivikasat ovat suosittuja retkikohteita ja niistä löytyy erilaisia harvinaisia jalokiviä. Kuortaneen Kaatialan louhoksesta saatiin maasälvän lisäksi myyntikelpoisia määriä korkealaatuista savukvartsia, ruusukvartsia ja satunnaisesti vihreää sekä punaista jaloturmaliinia, Oriveden Viitaniemeltä sinistä jalotopaasia ja Peräseinäjoen Haapaluoman louhoksesta vaaleanpunaista morganiittia, punaista turmaliinia ja violettia kuntsiittia. Myös Someron–Tammelan alueen kvartsilouhoksista on tavattu erilaisia jalokiviä.

Timantteja on etsitty maastamme 1980-luvulta lähtien ja usein timantteja sisältäviä kimberliitti-esiintymiä onkin löytynyt yli 30 Itä-Suomesta, Kuhmosta, Kuusamosta ja Kaavin-Kuopion alueelta. Löydöt eivät ole johtaneet kaivostoimintaan, mutta kenties joskus vielä saamme oman timanttikaivoksen.

Alkuun