Kiviharrastajat ry Lohja

Kiviharrastajat ry:n kurssit

Järjestämme kursseja ja opetusta kysynnän mukaan.

Uusille jäsenille ja yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille pidetään vähintään yksi pyöröhionnan alkeiskurssi joka syksy ja kevät. Jos kalenteriin merkitty viikonloppu ei sovi, joustamme tarpeen mukaan ja kurssille pääsee muinakin viikonpäivinä, kunhan sovitellaan.

Viistehiontaan pääsee tutustumaan yksilöopetuksena – meillä on vain yksi kone, kerrallaan voi olla vain yksi oppilas. Opetus järjestetään pajan aukioloaikoina sopimuksen mukaan.

Jäsentemme toivomusten mukaan voimme kutsua myös ulkopuolisia asiantuntijoita opettamaan erilaisia tekniikoita, esim. hopeatöistä, metallien käsittelystä, emaloinnista jne.

Jos haluat osallistua jollekin kurssille tai sinulla on idea kurssiaiheeksi, ota yhteyttä yhteyslomakkeellamme

Huomaa, että yhdistyksellämme ei ole tapaturmavakuutusta. Hanki itsellesi tarpeelliseksi katsomasi vakuutusturva sinuun kohdistuvien tai sinun aiheuttamiesi vahinkojen varalle.

 

Korukivien pyöröhionnan alkeiskurssi

Kultasepänalan WIKI: Nimensä tämä hiontamuoto on saanut todennäköisesti cabouchon-hionnasta, mikä viittaa ranskalaiseen sanaan caboche, joka tarkoittaa päänuppia. Suomalainen pyöröhionta-sana tarkoittaa enemmän tai vähemmän päällyspinnaltaan kaarevaksi hiottua muotoa

Kurssien kuvakokoelma 1

- Opit sahaamaan, muotoilemaan ja kiillottamaan kiviä.
- Opit käyttämään itsenäisesti pajan laitteita ja saat oikeuden käydä hiomassa pajan aukiolo-aikoina.
- Kurssin pituus on 10 tuntia (la – su klo 10 -15) ja hinta 30 €.
- Kurssille otetaan 3 - 4 oppilasta ja paikalla on 2 – 3 opettajaa, kokeneita kivenhionnan harrastajia.
- Ensimmäinen työ tehdään yhdistyksen tarjoamasta kivestä, sen jälkeen voit työstää omia löytöjäsi.

- Pajalta löytyy kaikki tarvittava välineistö, mutta jos sinulla sattuu olemaan, ota mukaan:

- Peittävä muoviessu (”teurastajan essu”)
- Kuulosuojaimet
- Suojalasit

- Kumisaappaat ja eväät kannattaa myös ottaa mukaan, kahvia ja teetä löytyy pajalta.

Kurssien kuvakokoelma 2

 

Hiontakurssi 6.–7.11.2021

Tällä kertaa kurssilaiset tulivat Helsingistä ja Karkkilasta.

Kurssin ryhmäkuva

Kirkas kvartsi, kuukivi, topaasi, krysoberylli, praseemi – tällaisia aarteita löytyi kurssilaisten kivivarastosta - tuliaisia Uudesta Seelannista ja Sri Lankasta. Eikä unohdeta kotimaista granaattia, joka oli löytynyt koulun purkutyömaalta, siitä syntyi upea pari pikku ovaaleja vaikka korvanapeiksi. Kaikkein arvokkaimmat kivet pantiin takaisin pussiin odottamaan tulevaisuutta, kenties viistehiontaa.

Kivivarasto

Kurssi aloitettiin perinteisesti pakollisella työllä Ristijärven vaaleasta graniitista ja sen jälkeen oppilaat saivat tehdä vapaasti omista kivistään tai pajalta pengotuista. Ja niistähän syntyi tosi upeita stressikiviä, hiottuja kivinäytteitä ja tietenkin korukiviä, oikein kunnon kokoelma.

HiontaaKurssin sato

 

Aikaisemmat kurssit

Hiontakurssi 9.–10.10.2021

Kurssin ryhmäkuva

Wau mikä kurssi! Tällä kertaa kurssilaiset Espoosta, Helsingistä ja Veikkolasta olivat todella kunnianhimoisia ja täynnä luovia ideoita. Niinpä porakoneesta tehtiin hiontalaite teippaamalla vesihiomapaperia terän ympäri, jotta kiveen poratun aukon sisäpinnat saatiin hiottua. Ja tulihan siitä mielenkiintoinen kiveen upotettu kivi.

Porakone hiomalaitteenaKivi kiveen istutusKiillotus kromioksidilla

Joillakin kurssilaisilla oli mukana omia kiviä kassikaupalla, toiset tyytyivät pajalta löytyviin kiviin. Valitettavasti niistäkin tuli valittua hankalan pehmeitä kiviä (esim. sekakivi malakiitista, atsuriitista ja jostain ruskeasta). Kiiltoa ei tahtonut syntyä millään. Lopulta löydettiin kaapista kauan käyttämättä ollut kromioksidi. Kyllä kiiltää nyt.

Tikutus

Kurssin tuloksena syntyi sievä kokoelma hiottuja kiviä. Ihan kaikki eivät ehtineet valmiiksi, mutta eihän se haittaa, kun kolme neljästä liittyi heti jäseniksi ja tulevat pajalle jatkamaan harrastusta. Ja se neljäskin uskoo liittyvänsä, kunhan kiireet hellittävät.

Kurssin sato

 

Hiontakurssi 11.–12.9.2021

Pitkän koronatauon jälkeen oli mukavaa järjestää taas hiontakurssi. Vaan kyllä se korona ja vähän muutkin sairaudet ulottivat pitkän kouransa tähänkin kurssiin ja aiheutti viime hetken peruutuksia. Harmi, kun tulijoita olisi paljon – kaikille on onneksi saatu järjestettyä paikat myöhempiin kursseihin – järjestetään niin paljon kursseja kuin tarvitaan.

Tällä kurssilla tutkailtiin Rukan kivien sisuksia ja työstettiin kvartsia, lapis latsulia, akaattia ja niitä Rukan kiviä. Kaikki hienosti onnistuneet työt eivät valitettavasti tulleet yhteiskuvaan.

Karvaisin kurssilainen oli Bertta, uskomattoman kiltti ja rauhallinen susikoira. Harvemmin sitä uskaltaa surutta kutkuttaa vieraan susikoiran vatsanalusta. Ja harva koira ei korvaansa lotkauta, kun pannaan ultraäänipesuri päälle.

Hiontakurssi 11.09.2021Hiontakurssin 11.09.2021 työt

 

Hiontakurssi 21.-22.11.2020

Pajalla kihisi taas innostus viikonloppuna, kun kurssilaiset pääsivät sahaamaan ja hiomaan kiviä ensimmäisen kerran elämässän - vaikka kiviin oli jo tutustuttu aika paljon, ainakin kristallien voimaan.

Erinäisten peruutusten jälkeen kurssilla oli vain 2 osallistujaa, äiti ja tytär Helsingistä.

Kurssilaisten vähyys ei toki tahtia haitannut, pikemminkin päin vastoin: kumpikin ehti hioa valmiiksi asti 4 upeaa työtä.

Ja saivat taatusti yksilöllistä opastusta.

Hiontakurssin osallistujat marraskuussa 2020 Hionnat menossaHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 3.-4.10.2020

Kiviharrastajat ry:n ensimmäinen perhekurssi on nyt pidetty - ja miten kivaa meillä olikaan!

9-vuotias Aaron kävi rohkeasti ensimmäisenä sahaamaan ja ahkeroi peräti 5 valmista kiveä kahden päivän aikana - ehdoton ennätys kurssihistoriamme aikana. Ja ne olivat laadukkaasti hiottuja.

7-vuotiasta Ainoa sahan kova ääni aluksi vähän pelotti, mutta pian hänkin rohkaistui ja kaikkiin laitteisiin ylettyi hyvin jakkaran päältä.

Aino ahersi 3 kiveä kuten vanhempansakin. Taisimme kaikki olla oikein tyytyväisiä kurssin antiin.

Hiontakurssin osallistujat 2020 9-vuotias Aaron ahkeroiHiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 26.-27.10.2019

Ilma oli kosteana vesihöyrystä, kun neljä oppilasta ja kolme opettajaa ahtautui pajalle perehtymään kivenhionnan saloihin.

Kaikilla innokkailla kurssilaisilla oli hyvä muototaju ja he olivat sangen nopeaoppisia, kuten kurssilla valmistetuista töistä voi päätellä.

Kurssin päätteeksi otettiin vielä ryhmäkuva.

Hiontakurssin osallistujat 2019Hiontakurssin työt

 

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

Oli tosi mukava viikonloppu, kurssilaiset olivat erittäin tiedonhaluisia, aktiivisia ja ahkeria ja uskomattoman tuotteliaita.

1. Jonossa kivisahalle eka kertaa elämässä.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

2. Hiominen hieman ahtaassa kulmassa - siirrettiin yhtä konetta kauemmas nurkasta ekan kurssipäivän jälkeen.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

3. Kurssin saavutuksia, osa jäi kesken. Kuvasta puuttuu yksi "pakollinen" työ, Ristimäen graniitista tehty ovaali - sillä aloitettiin.

Hiontakurssi 22.-23.9.2018

 

Ensimmäinen hionnan alkeiskurssi pidettiin uudella pajalla 3.-4.3.2018

Sopiva kurssitettavien määrä uusissa tiloissa on 4 kerrallaan. Kurssin yhteydessä parannettiin vielä laitteiden toiminnallista sijoitusta hiontahuoneessa.

Kiven sahausKiven kiinnitys tikkuun Kiven karkeahiontaKivien hiontaa

Alkuun